zpět na články pro uchazeče o práci

JAK ZVLÁDNOUT POHOVOR V ONLINĚ DOBĚ

Pro uchazeče o práci

Začátkem roku 2020 se většina života přesunula do online světa, ve kterém pokračujeme nadále i v roce 2021. I když už s příchodem vakcín začíná svítat na lepší časy, je dost pravděpodobné, že online pohovory zůstanou běžnou součástí náboru. Pro někoho online pohovory představují nutné zlo a stres, jiní v nich vidí množství výhod. Ať už to je u vás jakkoliv, v našem článku naleznete několik tipů jak se na online pohovor připravit, zvládnout ho co nejlépe a tím si zajistit úspěch.

1. PŘIPRAVTE SE

I přesto, že se jedná o online formu pohovoru, je dobré věnovat se přípravě a nespoléhat jenom na improvizaci. Příprava dotazů je často krát podceňována, a proto určitě doporučujeme mít několik otázek předem připravených. Navíc je také dobré mít připravené odpovědi na otázky, které se typově často-krát opakují. Více o tom, jak všeobecně zapůsobit na pohovoru si můžete přečíst v našem článku zde.

2. ZKOUŠKA ZAŘÍZENÍ

Ach, ty technologie. Nefunkční mikrofon, problém s kamerou, či slabé internetové spojení. To vše jsou sice běžné problémy v online světě, avšak i těm se dá snadno předejít. Vyzkoušejte své zařízení v dostatečném předstihu, nastavte si správně zvuk, kameru a mikrofon. Pokud nevíte, jak daná aplikace funguje, poproste partnera/ku nebo děti o pomoc. Většina aplikací má možnost i zkušebního hovoru. S těmito malými kroky víte předejít technickým problémům a následním stresovým situacím při pohovoru.

3. PYŽAMO RADĚJI ODLOŽTE

To že pohovor probíhá doma, neznamená, že oblečení není podstatné. Právě naopak, v pyžamu či starém svetru na nikoho dobře nezapůsobíte. Věnujte tedy svůj čas výběru správného oblečení. Na kameře je poměrně často vidět jen vrchní část těla, proto se zaměřte hlavně na ni. Košile/halenka a upravený vzhled je must have pohovoru, ať už online nebo osobního.

4. NEZAPOMÍNEJTE NA DOCHVILNOST

Pohovor z pohodlí domova nemusí být pro mnoho lidi tolik stresující jako osobní setkání. No výhoda domácího prostředí se však rázem může změnit na nevýhodu. Čas plyne rychle, a proto je dobře nezapomínat na to ani doma. Tak jak se očekává dochvilnost při osobním pohovoru, nikdo vám nebude tolerovat zpoždění na online pohovor. Přece jen na špatnou dopravní situaci se vymluvit nemůžete ????. Buďte proto připravený už pár minut před plánovaným začátkem.

5. DBEJTE NA VÝBĚR PROSTŘEDÍ

Alfou a omegou online pohovoru je prostředí. Vést pohovor z postele případně v tmavé místnosti není nejšťastnější volbou. Před pohovorem si zkuste vybrat co nejlépe osvětlené místo, ideálně za stolem, abyste působili profesionálním dojmem. Důležité je i pozadí, které nebude personalistu případně rozptylovat. Nikdo není zvědavý na nepořádek či velké množství osobních fotografií. Pokud možno, najděte si neutrální prostředí, a jestli takové nemáte k dispozici, vyzkoušejte nastavit jednu z možností pozadí, které nabízí samotné aplikace. Ve výběru většinou najdete možnost pozadí rozostřit, nebo například nahradit pozadím připomínající kancelář. Dbejte také na zvuky, které by mohly potenciálně narušit pohovor, např. domácí mazlíčci, spolubydlící, děti, nebo mobilní zařízení.

6. NEPODLÉHEJTE STRESU

Stres je běžnou součástí důležitých událostí a často krát se mu nevyhneme ani při pohovoru. Pokud chcete mít vše pod kontrolou, připravte si na stůl, odkud budete mít pohovor záchytné body, případně otázky, které se chcete zeptat. Mít připravený pracovní inzerát pozice, nebo body, které nechcete vynechat, vás může před stresem ochránit. V případě, že vás už stres a panika přepadne, nahlédněte do připravených poznámek a tím lépe udržíte koncentraci.

7. OČNÍ KONTAKT

I přesto, že pohovor neprobíhá běžným způsobem, nezapomínejte na základní neverbální komunikaci či oční kontakt. Nikdo neočekává upřené koukání se do kamery, avšak zkuste být soustředěný na personalistu a střídat pohled na obrazovku a do kamery. Dodáte tím personalistovi dojem soustředěnosti a uvolněnosti. Také se nebojte zapájet gestikulaci, která jen podtrhne vaši uvolněnost, ale zároveň budete působit koncentrovaně.

8. NEUKONČUJTE HOVOR PRVNÍ

Konec online pohovoru se občas může zdát malinko rozpačitý, avšak tak, jako při běžném pohovoru i při tom online by měl jeho ukončení navrhnout náborář, se kterým pohovor máte. Neukončujte online hovor první. Mohlo by to zanechat negativní dojem, že o danou práci až takový zájem nemáte, případně by to působilo neslušně.

Online pohovory se za poslední rok stali nedílnou součástí náboru a přinesli sebou zvýšení efektivity z hlediska úspory času, a to zejména pro kandidáty. I když nedokážou zcela úplně nahradit osobní setkání, snažte se zanechat co nejlepší dojem. Je to to nejmenší, co můžete pro svou budoucí kariéru udělat.

Navzdory nelehké a často krát velmi vyčerpávající situaci nábor nových zaměstnanců pokračuje. Jak si zvýšit šance a najít práci svých snů si můžete přečíst zde. Přejeme vám hodně štěstí s online pohovory, a pokud byste potřebovali pomoct s přípravou, obraťte se na nás.

Dáša Prišticová (Freight People, s.r.o.) | 18.03.2021