zpět na články pro uchazeče o práci

Jak se připravit na online pohovor

Pro uchazeče o práci

Velká část pracovních pohovorů se v posledních 2 letech musela přesunout do online světa. Dnes je běžnou praxí, že firmy, kterým to jejich činnost dovoluje, volí pro své nábory raději video pohovory. Jak se na ně připravit a na co nezapomenout? Ukážeme vám, že k tomu, abyste u online pohovoru uspěli, nestačí pouze vstát z postele a zapnout webkameru.


1)  Udělejte kontrolu techniky

Zkontrolujte si s předstihem (a to zdůrazňujeme!), zda vám funguje všechno potřebné technické příslušenství. Vyzkoušejte webkameru, sluchátka i mikrofon a stejně tak prověřte i stabilitu vašeho internetového připojení.

Pokud budete používat notebook, určitě ho mějte neustále připojen do napájení. Ať nemusíte během pohovoru zdržovat tím, že budete muset odbíhat pro nabíječku.

Seznamte se také s programem, přes který má pohovor probíhat. Nejspíš váš čeká Skype, Zoom, Google Meet, MS Teams nebo další. Projděte si jednotlivé funkce dané platformy a ověřte si, že vám funguje také pozvánka k online pohovoru (tj. odkaz do online místnosti).

2)  Připravte sebe i prostředí kolem vás

Samozřejmě platí, že čím klidnější prostředí pro pohovor budete mít, tím lépe. Pokud je kolem vás nějaký hluk, využijte sluchátka. A to samé platí pro pozadí za vámi – zvolte pokud možno uklizené a čisté prostředí. Dejte si pozor na neustlanou postel, ta nebude nepůsobit dobře.

Před pohovorem se budete chtít také upravit a vhodně se obléct. To je další důvod, proč se chystat s předstihem. Rozhodně nevstávejte 5 minut před začátkem s tím, že všechno budete krásně stíhat. Nebudete. Vytvořte si časovou rezervu, abyste se příjemně naladili, upravili, oblékli, zkontrolovali techniku a uklidili pozadí za vámi.

3)  Nastudujte si firmu dopředu

Tento bod proveďte klidně s větším předstihem, den či dva předem. Zjistěte si, čím se firma, do které se hlásíte, zabývá. Jaké jsou její produkty a služby, které nabízí. Kdo firmu vlastní a jaké je její vnitřní uspořádání. Stejně tak si detailně projděte, jaké jsou požadavky firmy na pozici, o kterou se ucházíte. Zaměřte se hlavně na to, kde se vaše dovednosti a praxe potkávají s představami firmy. Pouze takové zkušenosti, které vyžaduje daná pozice, jsou pro firmu relevantní. Proto byste měli u pohovoru mluvit především o nich.

4)  Seznámíme vás s celým průběhem

Teď už víte, co vše udělat před pohovorem, abyste byli připraveni. Dalším krokem je nachystat se na to, co vás čeká v průběhu samotného pohovoru. Tady přícházíme na řadu my. A my vás s tím do detailu seznámíme.

Sdělíme vám, kolik kol bude pohovor mít a jak dlouhá budou. Se kterými zástupci firmy bude pohovor probíhat a zda se během pohovoru nějak vystřídají. Dozvíte se, na co se vás bude firma ptát a co konkrétně ji bude zajímat. Protože víme, na čem si jednotlivé firmy zakládají, umíme vás navést tím správným směrem. Budete vědět, co je pro danou firmu důležité a na co u pohovoru poukázat. 


Jsme Jobs Contact, váš parťák na cestě za novou kariérou

Obraťte se na nás, pokud přemýšlíte o změně vaší současné práce. Buď nám zašlete váš životopis na email: dotaz@jobscontact.cz nebo nám zavolejte na tel.: +420 602 642 915. Aktuální příležitosti najdete na naší stránce Nabídky práce. A pokud momentálně nehledáte novou práci, ale chcete mít přehled o zajímavých příležitostech v oboru, nastavte zasílání nabídek práce do e-mailu.


Jobs Contact (Jobs Contact) | 08.04.2024