zpět na články pro uchazeče o práci

Čtyřdenní pracovní týden - jaký bych měl dopad na náš pracovní výkon?

Pro uchazeče o práci

Myšlenka čtyřdenního pracovního týdne je ve světě stále populárnější. Jaký dopad má tato změna na fungování podniků a jejich pracovníků?

Přechod ze současného pětidenního pracovního týdne na čtyřdenní pracovní týden předvídal již v polovině minulého století bývalý americký prezident Nixon. Skutečný rozmach však přišel až s pandemií, kdy jsme začali více pracovat na dálku a lépe využívat technologie. Ukázalo se, že je natolik efektivní, že firmy mohou svým zaměstnancům poskytovat více volna.

 

Jaké jsou zkušenosti společností, které se pokusily zavést kratší týden?

Nezisková organizace 4 Day Week Global zahájila v červnu 2022 program, do kterého se zapojilo 70 firem s 3 300 zaměstnanci, aby po dobu 6 měsíců vyzkoušely kratší pracovní týden. V práci bych trávili 32 hodin týdně místo 40, a to za stejnou mzdu a benefity. Již během této doby 85 % amerických zaměstnanců uvedlo, že pravděpodobně budou pokračovat ve zkráceném pracovním týdnu.

Na základě dosavadních zkušeností až 63 % společností s kratším pracovním týdnem dokáže přilákat talentovanější zaměstnance. 78 % zaměstnanců, kteří pracují kratší dobu, je spokojenějších a v menším stresu. Projektu se účastní společnosti ze Spojeného království, Kanady, Irska nebo i Austrálie.

Island je průkopníkem čtyřdenního pracovního týdne a již v roce 2015 zkrátil pracovní dobu. V současné době má 86 % islandských pracovníků zkrácenou pracovní dobu nebo ji má schválenou. To přineslo několik výhod, jako je zvýšení produktivity, snížení vyhoření, snížení stresu a zlepšení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem.

Tento styl práce přijala také společnost Microsoft v Japonsku, kde se produktivita zvýšila o 40 %. Prodej a zisky se zvýšily také proto, že kratší týden je levnější a přitahuje nové zákazníky.

Další výhodou kratšího týdne je nižší spotřeba energie a menší znečištění. Lidé méně dojíždějí do zaměstnání a ročně se sníží uhlíková stopa o 21,3 %.

 

Jak je v České republice vnímán kratší pracovní týden?

Podle průzkumu z 2021 by 66 % Čechů souhlasilo s kratším pracovním týdnem. Většina by neměla problém pracovat v těchto dnech i intenzivněji.

Jak je vidět, myšlenka třídenního víkendu začíná být reálná. Zbývá jen, abychom se odvážili ji přijmout.

Marketingové oddělení (Trenkwalder, a.s.) | 30.10.2023