zpět na články pro uchazeče o práci

5 tipů, jak zlepšit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem

Pro uchazeče o práci

Určitě jste se už setkali s pojmem work-life balance. Tento známý pojem znamená najít rovnováhu mezi prací a volným časem.

Chcete-li být v životě šťastnější, je velmi důležité si správně stanovit priority mezi povinnostmi a zábavou. Jak se ale ze vší té práce nezbláznit a všechno v klidu zvládnout?

Přečtěte si 5 tipů, jak kolem sebe vytvořit zdravější a produktivnější prostředí:

 

1. Určete si, co pro vás znamená work-life balance

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem není dokonale rozdělena a nefunguje u všech stejně. Proto je důležité věnovat čas sám sobě a zhodnotit svou současnou situaci v práci i v osobním životě. My sami nejlépe víme, čemu chceme věnovat nejvíce času, co nám dává smysl a činí nás šťastnými v práci nebo ve volném čase. Když se nad tím zamyslíme, pomůže nám to zhodnotit naši situaci.

 

2. Stanovte si priority

Jakmile jsme zhodnotili svou současnou situaci a určili činnosti, které chceme nebo potřebujeme vykonávat, je důležité stanovit si jejich priority. Uděláme si seznam toho, co je pro nás skutečně důležité a kolik času a energie tomu věnujeme ve srovnání s méně důležitými činnostmi.

 

3. Omezte multitasking

Multitasking rozptyluje naši pozornost, a tak nám více věcí najednou zabere více času, než kdybychom je dělali postupně.  Pokud dokážeme lépe rozdělit své činnosti, budeme soustředěnější a produktivnější.

 

4. Dejte si krátkou pauzu od obrazovky

Není dobré ani zdravé zírat do obrazovky po celou pracovní dobu bez přestávky. Proto je důležité, abychom si během práce dělali kratší přestávky. Můžeme se jít projít nebo se alespoň protáhnout.

Bolí vás při práci oči? Můžete vyzkoušet pravidlo 20-6-20. Jedná se o krátké cvičení, při kterém každých 20 minut odvrátíte zrak od monitoru, zahledíte se na objekt vzdálený minimálně 6 metrů a svůj pohled na něm udržíte alespoň 20 vteřin. Díky tomu ulevíte zaostřovacím svalům, procvičíte oči, zabráníte vysychání rohovky a bolestem hlavy. 

 

5. Plánujte si volný čas

V kalendáři si můžete vyznačit čas, který strávíte se svými blízkými, a další aktivity, například sport, které vás nabijí energií a zlepší soustředění. Budete se mít na co těšit a na druhou stranu vás tento rozvrh donutí dohnat další aktivity, abyste nemuseli nic rušit.

Správné stanovení priorit mezi povinnostmi a zábavou je klíčem k většímu soustředění, produktivitě a klidu.

Pobočka České Budějovice (Trenkwalder, a.s.) | 30.10.2023